https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Fiaztatókutrica

Fiaztatókutrica

A nyugati sertéstartásban egyre erősödő állatvédők nyomására, a sertéstechnológiával foglalkozó cégek fejlesztésbe, majd kísérletbe fogtak a fiaztatókutrica leszorító, fialást követően pár napra való kinyitására.  Egy gyakorlati kísérlet során a malacveszteséget hasonlították össze a fiaztató leszorító hagyományosan, fixen rögzített és a részlegesen rögzítettel szembe.

 A megfigyelés alatt a fixen rögzített leszorítókban az egyes kutricákban egyenesen, a másikakban srégen voltak a kocák állása elhelyezve, mind a két esetben kocánként 4,68 m2/kutrica ::: 1,8x2,6m ::: hely állt az állatok rendelkezésre.

A részleges rögzítésnél a fialást megelőzően kettő nappal csukták fel a kocákat, majd az ötödik napon szétnyitották a leszorítókat, és a kocák ezen belül szabadon tudtak mozogni. Ezt megelőzően is a kocák szabadon mozogtak, nagycsoportos - chippes kocaszállón voltak tartva.

Rendelkezésre álló hely nagysága 5,8 m2/kutrica ::: 2,23x2,6m, a leszorítók átlósan voltak elhelyezve, melynek nagysága egyedi ajtó gyártásával lett megnagyobbítva.

Mind a kettő tartási módnál nyolc-nyolc F1-es kocát figyeltek meg a kísérlet alatt.

A veszteség ugyanakkora volt.

Az adatok kiértékelésénél jelentős különbséget nem tudtunk megállapítani a különböző fiaztatók esetében. Az élve született malacok száma 14,6 volt a részleges rögzítés és  13,9 a fixen rögzített leszorítók alkalmazása esetén. A malacveszteség mindkét esetben átlagosan 2,1 volt.

 
 
https://www.traditionrolex.com/40