https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Folyékony etetés

Folyékony etetés

A folyékony etetés egy gyűjtőfogalom az állatbarát takarmány folyékony formában történő keverésének és kiosztásának.

Az etetés ezen formája, mely szabály szerint lisztből különböző gabonákból, felaprított répából, kukoricából-annak teljes csövének keverékéből vagy nyersrostból áll, elsődlegesen hízóknál alkalmazandó. Ezek keveréséhez víz vagy egyéb tápanyagban gazdag folyadék, mint pl. tejsavó kerül felhasználásra. Ezen takarmányozási rendszeren keresztül az állatok egyszerre energiával és a szükséges folyadékkal vannak ellátva. A modern számítógépes technikának köszönhetően a takarmánykeverék naponta újra kiszámításra kerül és az állatok igényeinek megfelelően kerül kijuttatásra. Így figyelembe vehető pl. a faj, kor, genetikai adottság és még sok más. A folyékony tápanyag egy nemesacél keverőtartályban kerül keverésre. Az előkészítés után egy szivattyú segítségével csőrendszeren keresztül jut el az állatokhoz a takarmány. Ehhez szükség van egy modern vezérléstechnikára. Minden etetőállomáson a csőrendszerbe egy elektropneumatikus szelep kerül beépítésre. Számítógépvezérlés során ez a szelep nyit, és majd egy kiszámolt takarmánymennyiséget enged minden vályúba. Ennek a rendszernek előnyéhez tartozik a nagy flexibilitás, ami a takarmány összetételét illeti, kiépítése egyszerű műanyag csövekkel, toldásokkal, ívekkel. A Központi takarmánykeverése építészetileg külön álló istállóegységeknek, termeknek vagy utólagosan kialakított vályúknak, különböző takármánykeverékek egy csövön való kijutatása, takarmánycsövek mosása, vagy kifújása, itatóprogram elvégzése jelentős megtakarítással, költségcsökkentőssel jár a napi üzemeltetés során. A folyékony etetésnek számos variációja létezik, melyek az idő múlása során alakultak ki. A modern telepek pl: a takarmánylehívó állomással vannak kialakítva, úgy hogy az állatok képesek saját magukat igény szerint takarmánnyal ellátni. Ennek megfelelően minden vályúban egy szenzor kerül beépítésre, mely a vályú töltöttségi szintjét érzékelni és mérni tudja. Ha a szenzor ?üres?-et jelez, akkor automatikusan az ott lévő állatok takarmányt kapnak. Az általános magyarázatokat követően különböző rendszerek és termékek kerülnek ezen belül bemutatásra.

 

A takarmánykör egy vagy több körből áll. A takarmány a csöveken keresztül a vályúba kerül szivattyúzás során, majd maradék takarmány a csőrendszerben marad. A következő etetést megelőzően, átpumpálás során a maradék takarmány friss takarmánnyal keveredik.Standard-etetés

Teljes, maradék nélküli takarmányozás

A csőrendszer etetésen kívüli időben vízzel (folyadékkal) telített. Etetéskor a víz a takarmány segítségével kikerül a csövekből és egy tartályba jut. Az etetés végén a takarmány a csövekből víz segítségével a legutolsó vályúig kerül elpumpálásra.

Elválasztótest-rendszer

Az elválasztótestes-rendszernél a takarmány egy elválasztótest (zsilip) segítségével, szükség esetén automatikusan a csőrendszerbe szétválasztva jut el a vályúig. Így a különböző takarmánytípusok egyszerre lehetnek a csőrendszerben. A takarmánycső víz vagy levegőnyomás segítségével az elválasztótestek jelenlétében takarmánytól teljesen megtisztításra tudnak kerülni.

Elválasztótest-rendszer

Dupla csőrendszer

Itt minden vályúba dupla csőrendszer segítségével ugyanaz a takarmánykeverék kerül (előhizlalás - véghizlalás). A technológiai folyamat irányítása során az állatok naponta koruknak megfelelő takarmánykeveréket kapnak mindkét csőrendszerből. Itt kettő keverőtartályra van szükség.

Szenzoros etetés

Ez a rendszer a vályúk töltöttségi szintjeit érintő elektromos lekérdezésen alapszik. Ha a szenzorok segítségével a rendszer a lekérdezés folyamán megállapítja, hogy a vályúból a takarmány hiányzik, akkor automatikusan a készletből utótöltés vagy új takarmánykeverés indul. Az állatok itt saját maguk állítják be a takarmányigényüket. Az utóhízlalás itt racionális úton elvégezhető.

Ágvezetékes-rendszer

Ennél a rendszernél az folyékony etetés kezdetére jövünk vissza. Ágvezetékes rendszereknél hiányzik a visszafolyó cső, viszont a cső kimosására különböző lehetőségek vannak. A takarmány az etetés után a csőben marad, nem kerül átpumpálásra. A rendszer egyszerű, ha a csoportkialakítások és az istálló megfelelően van tervezve.

Kis csőrendszerek

Ezek a rendszerek egy maximális 32mm-es csőátmérővel rendelkeznek. A pontosabb tápanyagadagolás és jobb rendszerhigéniára koncentrálnak a kis átmérők. Ez a beüzemelés egy magasabb nyomással jár. Nem minden tápanyagfajta alkalmas ehhez a rendszerhez.

Biofázis-etetés

A múltban létezett egy fogalom, a fázis-etetés. Itt az állatok növekedésének bizonyos fázisaiban a takarmány átállításra került (2 vagy 3 fázis-etetés). A TEWE Elektronic kialakított egy rendszert, melynek a neve: a ?biofázis-etetés?. Ebben a rendszerben vezérlés segítségével naponta az állatoknak megfelelő a takarmány összetétel kerül beállításra.

Hideg istálló etetésrendszer

Ennél a fajta állattartásnál az állatok a szabadban tartózkodnak. A takarmánycső úgy van kialakítva, hogy az nagyon hidegben is működőképes marad.

Higiéniai intézkedések

A keverőedények nemesacélból készülnek. Számos mosóegység gondoskodik a tiszta tartályról. A takarmánycsövek kialakítástól függően vízzel vannak tisztítva sav adalék hozzáadásával. Víz és levegőnyomás is felhasználásra kerül.

Takarmánykiegészítők

Ahhoz, hogy az állatok jól érezzék magukat, szükség van egyes esetekben kiegészítő takarmányokat adni. Itt a lényegében egészséget szolgáló intézkedéseket kell bevetni, hogy ezzel elkerülhető legyen az állatok megbetegedése, mely állatvédő egyesületi törvények alapján nem megengedett. Törvények írják elő, hogy az egészséget biztosító anyagokat csak állatorvos beleegyezése mellett lehet az állatoknak adni. Műszakilag kivitelezhető egy tartály segítségével, hogy a kiegészítő takarmányt az állatokhoz eljutassuk. Külön csőrendszereken keresztül jut a takarmány és a kiegészítő külön a vályúba, majd ott összekeverednek.

Vásárlói igényeknek megfelelően minden takarmányozási típust kialakítunk, melyek működését garantálni tudjuk.

Airfeed II
Airfeed
II
Feeding for piglets
Feeding
for piglets
Feeding for sows
Feeding
for sows
Liquid feeding
Liquid
feeding
 
 
https://www.traditionrolex.com/40