https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Szellőzés technológia

Szellőzés technológia

Komplett szellőzés - az alépítménytől a szűrőházig

A tartástechnológián kívül a szellőző rendszert is szállítjuk és telepítjük Önnek.

A bejövő levegőnek a Stalltechnik szabadalmaztatott kavicságyán való előmelegítés vagy előhűtés általi temperálásától kezdve, az istálló termeinek szabályozásán át, a használtlevegő kémiai vagy biológiai szűrőberendezésen történő szűréséig minden egy kézből.

Vezérlés- és szabályozástechnika
Microfan Argos
 

Microfan Argos termékcsalád internetkapcsolattal rendelkezik, így bárhonnan ellenőrizhető a szellőzés.

Bejövő levegő temperálása Stalltechnik kavicsággyal

A Stalltechnik szabadalmaztatott kavicságy télen előmelegíti, nyáron hűti a levegőt, bármilyen mozgó mechanikus vagy elektromosan vezérelt eszköz nélkül.

Az istállóépület felépítésénél a trágyacsatornákat az egyik általunk tervezett kavicságyra telepítjük.

A beszívott levegőt ezen a durvaszemű kavicságyon vezetjük lassan keresztül, ami nyáron a kavicságynál meleget ad le, ill. télen a föld hője előmelegíti azt.

A kavicságy tömege hőmérsékletkiegyenlítőként hat, ezáltal nem csak a napi hőmérsékleti csúcsokat tompítja jelentősen, hanem a szezonális különbségeket is kiegyenlíti.

A levegő egy légcsatornán keresztül jut az egyes termekbe. Az épület álmennyezete zárt, ezáltal – a perforált álmennyezeten keresztül beáramló levegővel ellentétben, aminél az üveggyapot szigetelést 10-15 évenként cserélni és a perforációt folyamatosan tisztítani kell – karbantartást nem igényel.

Természetesen a kavicságy bármilyen perforált álmennyezettel kombinálható, még egy meglévő istállóhoz is hozzáépíthető utólag, amit már egyébként sokszor sikeresen elvégeztünk.

Mint egyetlen rendszer a piacon, a Stalltechnik kavicságy a levegőt hőenergia leadással nem csak hűteni tudja, hanem a kondenzáció miatt a melegebb levegő nedvességtartalma a kavicságy hűvösebb kövein kicsapódik és csökkenti a termekbe áramló levegő páratartalmát a fülledt, forró napokon.

A bejövő levegő pusztán fizikai javítása mellett a gyakorlatban megmutatkozik egy biológiai csíra- és baktériumszűrő hatás is: a köveken a baktériumok és szilárdtestek stb. fennakadnak a kövek felületén képződött film rétegen.

Nincs több étvágycsökkenés a nyári kánikulában, egészséges állatok, alacsonyabb fűtésköltségek és még sok más előny, mérsékeltebben magasabb áramfelhasználás mellett.

Hűtés csörgedeztető panelekkel

A levegő hűtésének egyik alacsony költségű alternatívája a levegő átvezetése műanyag méhsejteken (hűtőpaneleken), amin keresztül víz folyik. A víz elpárolgása által a levegőből hőenergiát von el, az lehűl, mielőtt a termekbe jut.

A hűtőpanelek választhatóan kétféle kivitelben elérhetőek: előre elkészített léghűtő házban, vagy keretes konstrukcióban, amit a helyszínen az épülethez lehet rögzíteni.

Minél melegebb és szárazabb a levegő, annál nagyobb a hűtőhatás. Azonban azokon a napokon, amikor extrém magas a páratartalom, pl. a nyári viharok után, előnyösnek bizonyul a csörgedeztető hűtést ideiglenesen lekapcsolni. A nagyon párás levegő csak kevés további nedvességet tud felvenni a paneleken átjutva, ezért csak csekély mértékben hűt, így az állattérben a levegő befülled, ami hőstresszhez vezet.

Levegő előmelegítése Twin-csöves fűtésrendszerrel

Falra szerelhető Twin-cső a termek előtti beömlő aknában lévő levegő előmelegítéséért.

Előnyösnek bizonyult a malacnevelő stb. levegőjét már a beömlő nyílásoknál melegíteni. Mivel nincs közvetlen kapcsolatban az állattér levegőjével, a porosodás és a csekélyebb hőátadás ki van zárva. Ugyanakkor az elhelyezkedésük miatt a termek fertőtlenítése jelentősen könnyebb lesz.

Teremhűtés magasnyomású, evaporatív hűtéssel

Hűtés a nyári kánikulában és porlekötés esetén

Az épület termeiben a beállított hőmérséklet túllépésekor bekapcsol a magasnyomású szivattyú, amely meghatározott idő intervallumonként vízködöt porlaszt a terembe. Amikor ez a vízköd elpárolog , újra porlaszt. Ez az időnkénti működés akadályozza meg, hogy a termek levegőjének páratartalma ne legyen magas.

Teremhűtés alacsony nyomású áztató berendezéssel

Kombinált hűtő- és áztatóberendezés

Az alacsony nyomású hűtőberendezés egy kedvezőbb árú alternatíva, és csekély ráfordítással a már meglévő istállókban is be lehet szerelni. Hátránya a nagy cseppméret, ezáltal a levegő nem tudja teljes mértékben felvenni a nedvességet, és ez a porlasztó fúvóka alatti tócsa képződéséhez vezethet.

Fertőtlenítés előtt az üres termeket az alacsony nyomású hűtőrendszerrel be lehet áztatni.

Használt levegő elvezetés

Teljes elvezetés a termek és központi légcsatornák használt levegőjéhez.

A kedvező áramfelhasználású fojtószelepektől és ventilátoroktól kezdve a szabályozástechnikán keresztül a szigetelt légcsatorna kivezetésig.

Vizes levegőmosás

Kémiai vagy biológiai alapú levegő mosó

Az állattartás általi gázkibocsátásokat egyre szkeptikusabban figyelik, úgy az állattartó telep közelében lakók, mint a jogalkotók. Ez a tendencia egyre több üzemet veszélyeztet fennmaradásában vagy növekedésében.

Az általunk forgalmazott szűrőberendezések megtisztítják az épületekből kiáramló levegőt a mechanikus szennyeződésektől, ammóniától, és az ún. bioszűrővel természetesen a szagoktól is.

 
 
https://www.traditionrolex.com/40