https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Takarmány-és szállítószalag

Takarmány-és szállítószalag

Olcsó és teljesen automatizált megoldás robotokhoz. Az etetőszalag kész, kevert takarmányt szállít az állatokhoz az istállóba.

Előnyök

A szállítószalag (kb. 45 kg) kis tömegének köszönhetően a meglévő karám rendszerekhez és épület statikai elemeihez is könnyedén és költséghatékonyan hozzászerelhető.

A szalagot a tetőszerkezetről is lehet függeszteni, és a karámrendszerre is fel lehet szerelni anélkül, hogy az épület statikai terhelését befolyásolná. Ellentétben például a robotokkal, amiknek a súlya teljes kapacitás esetén több tonna is lehet.

A szalagok kombinálhatók, a normál szalagok a keverőközpontból szállítják a takarmányt az egyes karámrendszerekbe, ahol az etetőasztali szalagok kiosztják az állatoknak a takarmányt.

A szállítószalagos etető nemcsak etetésre használható, hanem aprított szalmát is képes bejuttatni a pihenőboxokba.

 

Működési elv

A szállítószalag szállítja a komponenseket vagy a kész takarmánykeverékeket az egyes állatcsoportokhoz.

A takarmány a szalag mindkét oldalán szállítható.

A takarmány általában a szalagon szétterítve érkezik, de lehetőség van szakaszos takarmánykiosztásra is. Készre kevert takarmány előállítását súly szerint szabályozza a rendszer.

A csoportokat az állatok száma, az etetőtér, az etetőasztal és a takarmánykiosztás oldala definiálja. Az etetőasztal pozícióját a végállás- és referenciapont szenzorok határozzák meg. A csoportok takarmányozása férőhely szerinti sorrendben, a keverőtől indulva történik.

Egy csoport akár különböző takarmánykeverékekkel is ellátható. Az etetőszalag a komponenseket - akár többször is - a keverőből, előre meghatározott sorrendben veszi át. A keverékek súlyban vagy százalékban vannak megadva.

A takarmány súlyának meghatározása a mérőegységen történik.

A takarmánykiosztás a mérleg üresjárati tárázása után kezdődik. A számítógép kiszámítja a komponensek súlyát a kitárolandó takarmány összmennyiségének eléréséhez.

Szükség esetén a csoportok további csoportokra oszthatók etetési időpontok vonatkozásában.

Az etetési időcsoportokat A, B, C stb. jelzi. Különböző csoportok lehetnek egy etetési idő alatt, de csak egy takarmánykeverékkel lehet őket ellátni.

A számítógép kiszámolja az adott etetési időhöz szükséges takarmánymennyiség mértékét az egyes etetési ciklusok elején.

A keverőt teljes, 24 órás keverékkel, vagy csak az éppen szükséges mennyiségű keverékkel is meg lehet tölteni.

Ha a keverék nem elegendő az összes állat ellátásához, ebben az esetben még további előállítható.

Az etetés helysorrendben zajlik, kezdve a legkisebb számmal beállított etetési helytől.

A takarmányozás megkezdésekor az etetőszalag a megfelelő oldalra, majd a megfelelő helyre pozícionál. Amint az etetőszalag elérte a kiindulási pozíciót a takarmány szállítása megkezdődik. Az etetés közben az etetőszalag a kiszolgálandó állatcsoporthoz pozícionál oda-vissza, mindaddig, amíg az adott mennyiséget meg nem ették.

 
 
https://www.traditionrolex.com/40