Az utóbbi években a kánikulai időszak gyakorisága és időtartama is jelentősen megnövekedett. A 2015-ös év jól mutatta, hogy mennyire érzékenyek a hőségre a tejelő tehenek.
Gyakran negatív hatással vannak a nyári hőséghullámok a tejelő tehenekre, ennek jelei: kevesebb takarmányt vesznek fel, megnövekedett szomatikus sejtszám, tejmennyiség csökkenése, anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok. Stalltechnik-B Service Kft. magyarázatot add a következő cikkben, hogy melyek azok a tünetek, melyek a hőség stresszre utalnak, és mit lehet ez ellen tenni.

Majdnem minden gazdasági ágazatban és életterületen, a társadalom környezetet óvónak és a munkafolyamatokat megkönnyítőnek tartja a modern technológiát, de ez a szemléletmód- legalábbis az aktuális médiában megjelenő hírek alapján- nem igaz a mezőgazdaságra, főleg a hagyományos állattartásra.

Istállófűtésként kedvelt a Twin-és a Delta csőrendszer. Mégis melyik teljesítményt / rendszert kell választani tervezéskor és milyen nagy különbség van a különböző kivitelezési módoknál? Fűtőcső szerelésekor átlagosan méterenként 180 Watt kalkulálható. Ez alapján kerül a sertésistállóban a teljes fűtőcsőhossz megállapításra. Összhangban van-e ez mégis az átalányértékkel? Hogyan hat ki a különböző hőmérsékletű befolyó fűtővíz a fűtőteljesítményre? Milyen befolyással van a környezet levegőjének áramlási sebessége a hőleadásra és milyen különbségek vannak a Twin –és a Delta-csőrendszer között különböző építés módoknál?

1:1 vagy 4:1? Mennyi hízót kell számolni egy etetőtére? Egy kísérlet alkalmával bebizonyosodott, hogy az 1:1 etetés nem feltétlenül jelent többet állatjóléti szempontból.

A szenzoros rövidvályús folyékony etetés már évek óta elterjedt. Itt az etetőtér 3:1 -hez és 4:1-hez aránylik. Állatjóléti vita tárgyává vált mostanában a hízók 1:1 arányú etetése, amelyre istállótechnológiával foglalkozó cégek reagáltak. A „régi“ hosszúvályút ismét kínálati palettájukra helyezték, csak most szenzorral ellátva.

Vissza