A lovaglás, lovas sportok, ugyanúgy, mint a lótartás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tartástechnológia az utóbbi időben jelentős átalakuláson megy keresztül. A lovak részére a természetes körülményre egyre jobban hasonlító istállók kialakítása a cél. A lovak bokszos tartása kezd elterjedni a korábbi állásos istállókkal szemben.

A lovak a természetben csoportosan élnek, idejük nagy részét mozgással valamint táplálkozással töltik. Ezért fontos a bokszok kialakítása. Ha a bokszhoz nincs kifutó, ahol a ló napközben mozoghat, akkor azt kénytelen a bokszban megpróbálni.

A boksz kialakításánál fontos tényezők:

  1. Megvilágítás
  2. Szellőzés
  3. Padló anyaga és csúszásmentessége, vízelvezetés
  4. Felszereltség, tartozékok (itatók, etetők, tolóajtók)

A természetes megvilágítás mellett a kiegészítő megvilágításnak van jelentősége. Ez a fény az istállómunkák elvégzéséhez elengedhetetlen.

A megfelelő szellőztetés állataink jó közérzetét befolyásolja.  A szellőztetés lehet gravitációs, légaknás, csatorna- tetőgerinces, ventillátoros, alul-túl- illetve kiegyenlített nyomásos szellőztetés.

A Padló kialakítása lehet gumi, fa, beton, aszfalt, vagy kőzúzalékos. A padlót érdemes a környező talajszinthez képest magasabban elhelyezni, így a keletkező folyadék elszivárog, így nincs beszivárgás.

Az önitatók használata, ebből is a fagyvédett változat elterjedt. A megfelelő magasságban való elhelyezés mind az önitatók, mind az önetetők szempontjából meghatározó. A bokszoknál különböző ajtószerkezetek, tolóajtók, forgóajtók/ forgóablakok alakíthatók ki.

Vissza