A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai közé tartozik a tej-és a hústermelés. A tejtermelő tehenészet célja nagy mennyiségű, jó minőségű tej gazdaságos előállítása. Az előállított tejmennyiség mellett fontos a tej összetétele (tejzsír, tejfehérje, tejcukor, ásványi anyagok, vitaminok), valamint a gépi fejhetőség.

A tartástechnológia fogalma magában foglalja a tenyésztéssel, állatgondozással, állategészségüggyel, takarmányozással, értékesítéssel, kapcsolatos kérdéseket. A jövedelmezőség megvalósításához törekedni kell a minél nagyobb borjúszaporulat 1 tehénnél való elérésére. Húsmarha esetén minél nagyobb élősúly, tejelő tehenészet esetében minél nagyobb tejleadás a cél. A takarmányozási,- tartási valamint az emberi munkaerő-ráfordítás csökkentése a további cél, melyben a tartástechnológia nagyon fontos szerepet játszik.

Cégünk technológiák megtervezésével és forgalmazásával foglalkozik.

  1. Istállótechnológia: termelő istállók, borjú-és növendék istállók és nevelők
  2. Klima -és szellőzéstechnológia
  3. Trágyaeltávolítás, trágyalétechnika
  4. Automatizált etetőrendszerek
  5. Fejőállások
  6. Tartozékok

A futóistállókban különböző nyakrögzítők, boxok kialakítására van lehetőség, melyek az állatoknak biztonságot és mozgásszabadságot biztosítanak, ugyanakkor megakadályozzák a borjak átbújását. A pihenőboxok megakadályozzák a zsúfoltságot és azt, hogy trágya kerülhessen a pihenőtérbe, valamint lehetővé teszik az egyedi zárhatóságot.

Az istállóban lévő levegő (elhasznált és bevezetett) aránya mindig meg kell feleljen az állatok számára optimális légaránnyal. Tehenészeti szélfogó függöny segítségével fokozni lehet a tejtermelést és az állategészségügy is szinten tartható.

A trágyaeltávolítás automatizálható, melyben nagy jelentőséggel bír a csúszkák kialakítása. A trágyalétechnikán belül a keverők lehetnek merülő motorosak, vontatókeverősek, ahol a trágyalépumpa fix beépítéssel üzemel, vagy pedig szállíthatóak.

Az állatok takarmányozására való odafigyelés, a takarmány több és többszörös kijuttatása megnöveli az állatok termelékenységét. Különböző receptek segítségével a hízlalás (húsmarha) célirányos. A keskenyebb etetőasztalok javítják a költséghatékonyságot. Automatizálás esetén, az etetőszalagon a takarmány adagolása szán segítségével történik. Etetőrobotok bevonásával kisebb takarmányveszteség érhető el. Az etetés számítógéppel vezérelt.

Egy optimálás fejőállás kialakítása mind a szarvasmarhák, mind a dolgozók számára előnyt jelent. A fejőállás kialakítása lehet parallel, halszálkás vagy tandem kialakítású.

A tartozékok fogalomkörébe tartozik a megvilágítás, gumiszőnyeg kialakítások, itatók, fűtőberendezések, elektromos vakarókefék. Kérdés esetén keresse Kollégáinkat, akik szívesen segítenek és ellátják Önt hasznos tanácsokkal.

Vissza