https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Hőség stressz a tejelő tehénistállóban

Hőség stressz a tejelő tehénistállóban

Mire kell figyelni és hogyan lehet megelőzni ennek kialakulását? Az utóbbi években a kánikulai időszak gyakorisága és időtartama is jelentősen megnövekedett. A 2015-ös év jól mutatta, hogy mennyire érzékenyek a hőségre a tejelő tehenek.

Gyakran negatív hatással vannak a nyári hőséghullámok a tejelő tehenekre, ennek jelei: kevesebb takarmányt vesznek fel, megnövekedett szomatikus sejtszám, tejmennyiség csökkenése, anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok. Stalltechnik-B Service Kft. magyarázatot add a következő cikkben, hogy melyek azok a tünetek, melyek a hőség stresszre utalnak, és mit lehet ez ellen tenni.

 

Mi az a hőmérséklet, amikor a teheneknek már „melegük“ van?

Az alacsony hőmérsékletet sokkal jobban viselik a tehenek, mint a meleget, pont fordítva, mint az embereknél. Az emberek 18-22°C – on érzik magukat legjobban, a tejelő teheneknél ez a hőmérséklet 4-16 °C- között mozog. Ennek az az oka, hogy az felvett takarmány emésztése során a mikroorganizmusok sok hőt szabadítanak fel a tehenek gyomorrendszerében

Egy tehén „hőtermelése“ a takarmányfelvételtől és a takarmány összetételétől függően elérheti az 1,5 kW-ot is.

Ezt a hőt a testfelületén adja le a tehén a környezetébe. Emelkedő külső hőmérsékletnél egyre rosszabb a tehenek hő leadása és növekvő párologtatással, azaz megnövekedett légzésszámmal és izzadással próbálják a meleget leadni. De a levegő páratartalma behatárolja a párologtatás által leadható hő mennyiségét.

A hőség stressz kialakulásához a levegő hőmérséklete és a levegő páratartalma is hozzájárul. Kifejlesztették az USA-ban az úgynevezett TH- Indexet, (Hőmérséklet- H- Index), amit ebből a két adatból számolnak, a tejelő tehenek hőség stressz terhelésének meghatározására. Minél melegebb és párásabb a levegő, annál magasabb a hőség stressz kialakulásának kockázata.

Egy, kereskedelmi forgalomban lévő időjárás előrejelző készülékkel ellenőrizhető a hőmérséklet és a levegő páratartalma is.

 

Miről ismerem fel a hőség stresszt?

 • Az állatok keresik a huzatos helyeket, vagy ahol friss a levegő
 • Megnövekedett vízfogyasztás
 • Megemelkedett testhőmérséklet: 38,3-38,8 °C normál> 39°C kezdődő hőség stressz> 39,5°C erős hőség stressz.
 • Megnövekedett légzésaktivitás: zihálás, nyújtott nyak és fejtartás mellett lihegés
 • Csökkenő takarmányfelvétel (akár a 25%-ot is elérheti)
 • Tej mennyiség és tej zsírtartalma csökken, megemelkedett sejtszám

 

Milyen hatása van a hőség stressznek a tejelő teheneinkre?

A hőség stressz erősen megterheli a tejelő tehenek anyagcseréjét. A megnövekedett állás megterheli a körmöket. A csökkenő takarmányfelvétel energia hiányhoz vezet és gyengíti a tehén immunrendszerét. Különösen hosszabb ideig fen álló hőség esetén megjelenhetnek a különböző betegségek, mint tőgygyulladás, anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok.

 

Hogyan lehet a hőség stresszt megelőzni?

Az istálló tervezése során megelőzhetjük a hőség stressz kialakulását, ha betartunk néhány alapvető szabályt:

 • Támogassuk a természetes szellőzés kialakítását: Az istálló épületet úgy kell kialakítani, hogy a fő szélirány átjusson rajta, nyitott oldalfalak, ne legyen semmilyen építmény az istállóban, ami gátolja a szellőzést, mint pl.: beton lábazati falak, támfalak, a pihenőboxokban ne legyenek zárt részek.
 • A beszűrődő meleget csökkenteni kell: világos, szigetelt legyen a tető, megfelelőbb a nyitható függőleges tetőgerinc, bevilágítóval az etetőasztal felett.
 • A vízellátást biztonságosan kell beállítani: főszabály szerint 20 tehénre jut egy itatóvályú + állatonként 1 illetve 6-10 cm hely az itatóvályúból, az átfolyási érték legalább 20 l legyen percenként, a víz minőségére és a tisztaságra fokozottan kell ügyelni.
  A legjobb istállótervezés ingyenes, még akkor is, ha az istálló „kiszolgáló” részében nem minden kerül megfelelően kialakításra. Nyáron minden legyen nyitva, amit ki lehet nyitni: oldalfalak, kapuk, tetőgerinc, azért, hogy a természetes légmozgást elősegítsük. Az itatók vízellátását és tisztaságát naponta kell ellenőrizni

 

Hőség stressz esetén nyújtandó azonnali segítség
Ventilátorok

A gyakorlatban az axiális ventilátorok váltak be. 30 °C –os külső hőmérséklet és viszonylag páradús 70%-os páratartalom esetén elérhető a 2,5 m/s forgási sebesség esetén 6,1 °C –os hűtő hatás érhető el. Abban az esetben, ha a levegő sebessége 1 m/s alá csökken, szükséges egy második ventilátor beépítése is. A tökéletes hatásfok eléréséhez a megfelelő magasságba kell az axiális ventilátort szerelni, az alsó éles ventilátort kb. 2,5 m magasságba kell felszerelni és 10-15 °-ban a padló felé döntve. A legnagyobb hűtő hatást úgy érhetjük el, ha a légáramlat oldalról éri az állat testét.

A ventilátorokat úgy kell beépítetni, hogy lehetőleg akadályoztatás nélkül tudják a friss levegőt az istálló északi és keleti oldaláról felszívni. Arra is kell figyelni, hogy a ventilátor által az istállóba beszívott levegő az ellenkező oldalon akadály nélkül távozhasson és semmilyen akadály ne gátolja a légáram útját. A felszerelt ventilátorokat láncokkal rögzíteni kell, ezzel megakadályozva a belengést. Hosszan tartó hőséghullám esetén éjszaka is járassuk a ventilátort, ezzel is hűtve az állatokat.

A hőségtől a legjobban a zsúfoló térben, a szárazon állóban és a fejőállásban szenvednek az állatok. A ventilátorok által okozott légmozgás nagy előnye még, hogy a bogarakat is elűzi.

 

Tehénzuhany

Kritikusan kell szemlélni a tehénzuhanyt, mivel pótlólagos nedvességet okoz az istállóban, ami még fel is erősítheti a hőség stresszt. Ha használunk ilyet, magas nyomáson finom permet formájában kerüljön a levegőbe a víz, finom köd alakuljon ki, így nem lesznek vizesek a tehenek.

 

Takarmányozás

A víz a legfontosabb takarmány. Hőség esetén biztosítani kell, hogy az állatok naponta akár 180 l vizet is magukhoz vehessenek.
Az kiemelten fontos, hogy biztosítva legyen a megfelelő szintű alap takarmány felvételének lehetősége. A következő dolgokra kell figyelni: a vályú kiszáradása (javasolt a nedvesebb silóval történő etetés, a keverőkocsiban vizet kell hozzáadni) naponta többször kell ezeket pótolni.
A hőség stresszben csökken az állatok alaptakarmány fogyasztása, a hizlaló takarmányfogyasztás viszont nő, ez a gyomor elsavasodásának kockázatát növeli. Ha ennek veszélye fenn áll, érdemes csökkenteni a hizlaló takarmány mennyiségét.
Szintén bevált módszer hőség stressz esetén, ha növeljük az ásványi anyag koncentrációját (+20%) azért, hogy az izzadással kiegyenlítődjön a csekélyebb takarmány fogyasztás és a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk a tehenek hőségterhelését. Ezáltal megelőzhetjük, hogy nyáron megemelkedjen a káros sejtszám, vagy anyagcserezavarok, termékenységi problémák alakuljanak ki.

 

Gyakorlati tippek:

 • Gondoskodjunk az istállóban szabad légmozgásról, amennyire lehet, nyissuk ki az istállót
 • Ventilátorokat 10-15°-os szögben előre döntsük, úgy állítsuk be, hogy keresztbe fújja a levegőt az állatok felett.
 • Éjszaka is járassuk a ventilátorokat.
 • Ügyeljünk a takarmány-, itató-, fekvőhelyek és fejés higiéniájára.
 
 
https://www.traditionrolex.com/40