https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Hígtrágya technológia

Hígtrágya technológia

A hígtrágya jó esetben nem hulladék, amitől meg akarunk szabadulni, hanem növényi tápanyagforrás, ami hasznot hoz számunkra, hiszen a talajerő-pótlás legértékesebb forrása lehet. Ismerje meg korszerű berendezéseinket, melyek segítségével minden állattartó telep megtalálja az optimális - hatékony és költséghatékony - megoldást a hígtrágya kezelésére, tározására és elhelyezésére.

Hígtrágya keverő

Az állattartó telepek trágyarendszerének kialakítása a hígtrágya mennyiségétől, az elhelyezés lehetőségétől és a hasznosítástól függ. A kezelési egyik eljárása a homogenizálás. Megfelelő kialakításhoz jól kell ismerni az adott telep hígtrágyájának jellemzőit, napi mennyiségek, összetétel, hígítás mértéke, áramlástani jellemzők, stb. A homogenizálásos eljárás néhány száz köbmétertől a mintegy tízezer köbméteres tározókapacitású tározókban lehetséges. A homogenizáló keverő berendezések lehetnek traktorra szerelhető mobil keverők, de célszerűbb beépített, elektromos keverőkben gondolkodni. Beruházási költségük talán magasabb, de üzemeltetésük egyszerűbb és olcsóbb, erőgépet nem kötnek le, és nem veszélyeztetik a szigetelő lemez épségét.

 

Hígtrágya szivattyú

A tenyésztők már évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy a trágyamozgatás üzembiztonsága a legfontosabb műszaki követelmény. A hígtrágya-szivattyú közvetlenül a hígtrágya- tárolóból emeli ki a több hónapon keresztül összegyűlt hígtrágyát. (A mai előírások szerint ugyanis hat hónapra elegendő tároló kapacitással kell rendelkezniük az állattartó telepeknek.) Kifejezetten hígtrágya szállítására fejlesztették ki a vágóéles, daraboló járókerékkel szerelt szivattyúkat. A trágyarendszer felöl nézve minden állattartó telep egyedi műszaki paraméterekkel rendelkezik (hígtrágya mennyisége, összetétele, áramlástani jellemzők, hidraulikus paraméterek). Egyedi feltételekre egyedi megoldásokat kell kidolgozni.

Az istállókból a trágya kitakarítása létfontosságú az állatok egészsége szempontjából, viszont sok időbe telik. A trágya minősége az alom és a takarmány típusától függően változik. Az erős szivattyúrendszer kevés karbantartást igényel, és a trágyát biztonságosan szállítja az istállótól a tárolóhelyig.

 

Hígtrágya szeparátor

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a trágyatárolók fel-iszapolódását, és a hígtrágyát termőföldön könnyebben hasznosítsuk, célszerű a hígtrágya fázisbontással szilárd és híg részre szétválasztani. Mint azt számos hazai és külföldi példa mutatja, a szeparált hígtrágya szilárd fázisa betakarítás után szántóföldön kiszórható – ezzel jelentős műtrágya megtakarítást érhetünk el - vagy a szarvasmarha telepeken almonanyagként fel lehet használni. A híg fázis pedig megfelelő kezelés mellett akár vegetációs időszakban is kijuttatható, és - különösen aszályos időszakban - pótolja az öntözővizet.

Cégünk által ajánlott szeparátort hosszú élettartamuk, nagy teljesítményük és megbízhatóságuk miatt elterjedten használják hazánkban.

A szeparátor tartálya és dobszűrője rozsdamentes acélból készült, mely a fokozott igénybevételnek jól ellenáll. Az 5,5 kW-os háromfázisú csigahajtású motor alacsony működtetési költségek mellett folyamatos működést tesz lehetővé.

A forgódobos szeparátor teljesítménye a hígtrágya víztartalmától és fermentáltságától függ. Minél nagyobb a forgódobba kerülő trágya víztartalma, annál nagyobb a szeparátor teljesítménye, 20-55 m3/h.

Szeparálás előnye:

  • a hígtrágya tápanyagai célirányosabban hasznosíthatóak a növekedési szakaszban gyepen és szántóföldön egyaránt.
  • a fő tápanyagokat, a nitrogént és a foszfort pontosabban tudjuk kijuttatni a parcellákra, lecsökkentve egyúttal a szükséges műtrágya mennyiségét is
  • az elválasztott folyadékot gyorsabban lehet teríteni, és az könnyen a földbe szívódik
  • a trágya kijuttatását végző gépek nem dugulnak el és a terítés felgyorsul
  • a terítés gyorsabban, valamint könnyebb- és kisebb teljesítményű gépekkel végezhető
  • a foszfortartalmú, elválasztott szárazanyag gyorsan komposztálódik, és kiváló trágyát képez a gabona számára vagy a gyep megújítására
  • a sertés- illetve a szarvasmarha tenyésztésben a hatékony és gyors elválasztás segít a hígtrágya kezelésében és kijuttatásában
  • a gyomnövények magja a szárazanyagrészben marad, ott komposztálódik, így a gyomirtás szükséglete lecsökken
  • a hígtrágyatárolók térfogatigénye csökken

 

Cégünk az 1887 alapított, nagy múlttal rendelkező Eisele GmbH. trágyakeverők szerelésével, szervizelésével különböző trágyatechnológiák tervezésével foglalkozik.

Eisele 1982 óta tervez és gyárt trágyakeverő gépeket szarvasmarha illetve sertés ágazatok részére. Hosszú évek alatt több ezer elégedett ügyfél bizonyítja a magas minőségi elégedettséget.

 

Hígtrágya keverő

Hígtrágya szivattyú

Hígtrágya szeparátor

pdf-icon pdf-icon pdf-icon pdf-icon pdf-icon

 

Hogyan készül

telefoonhoesje eigen fotohttps://www.innatlonglake.com/brochure
https://www.traditionrolex.com/40