https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Sertésistállók szellőzési rendszerei

Sertésistállók szellőzési rendszerei

A Boxbergi Képzési és Tudásközpont istállónak mérési eredményei

Werner Geißler

 

Sajnos a mezőgazdasági gyakorlatban még mindig gyakran mostohagyerekként kezelik az istállószellőzés teljes egészét. Ez mindenek előtt a sertésistállók építésének tervezésére és építésére vonatkozik. A Boxbergi Képzési és Tudásközpont istállóiba olyan új, részben még be nem vezetett szellőzési rendszereket építettek be, mint a négyzetesen elcsúsztatott perforált álmennyezet és a folyosó alatti légcsatorna.

1. Négyzetesen elcsúsztatott perforált álmennyezet

Az LSZ Boxberg istállóinak tetőrendszere szigetelt (40 mm-es szendvicselemekkel) és az egyes részlegekben az állattérben szellőztetőelemként perforált álmennyezetet helyeztek fel. Perforált álmennyezetként sakktábla szerűen 1,2m x 1,2m –es elemeket helyeztek fel, melyek közül csak minden második perforált. Ebből adódik, hogy a mennyezet kb. 45°-a perforált. A légáteresztést négyzetméterenként max. 200m3/h –ra állították be.

1. kép: Négyzetesen elcsúsztatott perforált álmennyzettel ellátott részleg

1. kép: Négyzetesen elcsúsztatott perforált álmennyzettel ellátott részleg

 

2. Folyosó alatti légcsatorna

A folyosó alatti légcsatornával kiépített istállókban a levegőt, mielőtt még az istálló részlegeibe ér, csatornázzák. Ezek a csatornák a föld szintje alatt vezetnek. A levegőt vagy a teremfolyosó alatt futó csatornában vagy a tetőtéren át, a perforált álmennyezeten keresztül vezetik az állatok légterébe. Magyarázat a folyosó alatti légcsatorna felépítéséhez és működéséhez:

2. kép: A levegő vezetésének áttekintése

 

A folyosó alatti légcsatorna szakaszai

3. kép: Friss levegő bevezetése a központi folyosó alatt

4. kép: A friss levegő bevezetése a részlegbe

5. kép: A csatornában lévő víz a kipárolgás során felszabaduló energia által hűti a levegőt és növeli annak páratartalmát.

6. kép: A padka és a trágyadugó a szellőztetőcsatorna tisztítására szolgál.

7. kép: Annak érdekében, hogy a levegő hőmérséklet
0℃ fölött maradjon, a friss levegőt melegvízzel fűtött twin csöves fűtés elemekkel lehet felmelegíteni.

8. kép: A levegő a teremfolyosó alatt futó csatornában a rácsos padlón keresztül áramlik a részlegbe. A karámfalaknak tömörnek kell lenniük, hogy a levegő lassan jusson be a részlegbe

9. kép:A csatornából érkező friss levegő a hőszigetelt tetőtérbe jut, és a perforált álmennyezeten keresztül a állatok életterébe érkezik.

9. kép: Négyzetesen elcsúsztatott perforált álmennyzettel ellátott részleg

 

Folyosó alatti szellőzési rendszerrel felszerelt istállókban végzett mérések

A Boxbergi Istállókban eredményesen alkalmazzák a folyosó alatti szellőztetőrendszert. Olcsó, egyszerű, nem kopik, és – amennyiben a tervezési követelményeket betartják – biztonságosan működik. Lehetővé teszi, hogy a szélsőséges nyári melegben a friss levegőt 8-10 ℃-kal lehűtsék, az átmeneti időszakokban felmelegítsék a levegőt és a levegő páratartalmát az optimális 60-80 %-os tartományban tartsák.

A 10. ábra azt mutatja, hogy nyáron a levegő a csatornában lehűl és ezáltal a teremben a hőmérséklet állandó marad. Ennek az ellenkezőjét érik el télen, illetve éjszakai időszakban. A csatornákban a levegő felmelegszik és ezáltal csökkentik az állattérben a hőmérsékletingadozást.

10. ábra: Hőmérsékleti értékek 2007.04.27-28-án folyosóalatti szellőzőrendszerrel ellátott alsólégcsatornás istállókban

10. ábra: Hőmérsékleti értékek 2007.04.27-28-án folyosóalatti szellőzőrendszerrel ellátott alsólégcsatornás istállókban

A 11. ábrán látható mérési eredmények a levegőpáratartalmának és hőmérsékletének alakulását mutatják. A páratartalmat a folyosó alatti csatornában röviddel a tetőtérbe történő beömlés előtt mérték illetve mindkét részleg a mennyezeti tartományában. A hőmérséklet alakulását mind a két ponton mérték.

Az eredmények egyértelműen mutatják: A levegő páratartalmát az egyes részlegekben mindig az optimális 60-80%-os tartományban tudták tartani, noha a külső páratartalom illetve a folyosó alatti csatornában lévő páratartalom 80-90% között mozog.

Szembetűnő eredményeket a hőmérsékleti mérések hoztak. A folyosó alatti beszívás mind éjjel mind nappal ki tudta egyenlíteni a hőmérsékletingadozást.

A mérési eredmények révén bebizonyították, hogy a friss levegő lehűl a külső hőmérséklet nagy nappali/éjszakai ingadozásakor, és ugyanígy azt is, hogy a alacsony éjszakai hőmérséklet esetén felmelegszik. A hőmérséklet mindkét teremben pontosan megfelelt a kívánt előírásszerinti hőmérsékletnek.

11. ábra: Hőmérsékleti és páratartalom mérésének értékei 2007.09.21-én folyosóalatti szellőzőrendszerrel ellátott
alsólégcsatornás istállók tetőterében.

11. ábra: Hőmérsékleti és páratartalom mérésének értékei 2007.09.21-én folyosóalatti szellőzőrendszerrel ellátott alsólégcsatornás istállók tetőterében.

 

Összefoglalás

Alsóllégcsatornás istállók esetében körültekintő tervezés és kivitelezés esetén a folyosó alatti szellőzőrendszerszer alkalmas arra, hogy az állattérben tapasztalható hőmérsékletingadozást kiegyenlítse. Nyáron 30℃-s esxtrém külső hőmérséklet esetén a beáramló firss levegő hőmérséklete 8-10 ℃-kal csökkenthető. A vízzel telt csatornák tovább hűtik a levegő hőmérsékletét és a kívánt helyiségben a kívánt 60-80%-os értékre növelik a páratartalmat . Télen illetve éjszakai időszakban az ellenkező hatást érik el.

 
 
https://www.traditionrolex.com/40