https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Sertéstelep-fejlesztés Keszthelyen

Sertéstelep-fejlesztés Keszthelyen

A Pannon Egyetem Georgikon Kara évtizedek óta foglalkozik a sertéstenyésztés oktatásával és gyakorlatával Keszthelyen. Közel hatvan éve, 1953 óta tartják fenn a keszthelyi Magyar Nagyfehér Törzstenyészetet, az állam tulajdonában, az egyetem kezelésében és jelenleg a Georgikon Tanüzem Kft. működtetésében lévő törzsállományt. A kiváló szaporaságú, kitűnő szervezeti szilárdságú sertésállomány nemcsak genetikai, hanem nemzeti értéket is képvisel.

A sertéstelep hosszú évtizedek óta fontos bázisa a hallgatók gyakorlati képzésének, a sertéstenyésztési és -takarmányozási kutatásoknak, valamint az egyetem szaktanácsadási tevékenységének.

Az egyetem tavaly elfogadott egy 60 kocás sertésállomány kiszolgálását lehetővé tévő felújítási tervet, melynek első ütemét az idén sikerült megvalósítani. Elkészült a törzstenyészet új fiaztató és utónevelő blokkja. A fiaztatás és malacnevelés a sertéstenyésztés legkritikusabb területei, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a törzskocák és malacaik még magasabb színvonalú termeléssel hálálják meg a rekonstrukcióra fordított 23 millió forintot.

A tágas, világos istállótermek, a modern fűtési, szellőztetési és kutricarendszer mind az állatok, mind pedig a velük foglalkozó gondozók és hallgatók jó közérzetét, színvonalas munkavégzésének lehetőségét biztosítja. Az almozásos tartástechnológia teljes egészében megfelel a környezetvédelmi és állatvédelmi igényeknek és előírásoknak.

A beruházással az egyetem is hozzájárul a szaktárca állattenyésztést támogató programjainak, továbbá az agrár- és vidékstratégiában vázolt célkitűzéseinek megvalósításához. A technológiai berendezéseket a Bräuer Stalltechnik szállította, beszerelésüket a Stalltechnik-B Kft., az építészeti munkákat pedig a sümegi Hettyei-Ép Kft. végezte.

A fiaztató és utónevelő egység ünnepélyes átadására augusztus elején került sor a tangazdaság alsó sertéstelepén. A megújult egységeket V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át (képünkön).

 
 
https://www.traditionrolex.com/40