https://www.traditionrolex.com/40
Stalltechnik-B Kft. - Vörös angusok Felsőkelecsényben

Vörös angusok Felsőkelecsényben

Május 29-én Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át Felsőkelecsényben a Szuhamenti Agrár Kft. szarvasmarhatelepét.

Hercsik István tulajdonos elégedettséggel vegyes fáradtsággal köszöntötte a megjelenteket, köztük Riz Gábor országgyűlési képviselőt, Taskó Józsefet, a NAK Hajdú-Bihar Megyei szervezetének elnökét-aki maga is ismert szarvasmarha-tenyésztő-és a környékbeli települések vezetőit. Elmondta, hogy szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt indították el a vállalkozást, egy MTZ-vel, egy ekével és egy boronával. Amit most megtekinthettünk, az maga a korszerűség, a versenyképesség-és nemcsak hazai viszonylatban.

A Szuhamenti Agrár Kft.-a Szuha Fauna Kft.-vel közösen-2009-ben fogott hozzá szarvasmarhatenyészete kialakításához. Júliusban vásároltak hatvan magyartarka X aberdeen angus jószágot, és komoly tervekkel indultak az ATK-II.,III. és V. programjának pályázatain. Mára készültek el az ezekben vállalt programokkal.

Az ATK III. keretében épült meg Felsőkelecsényben a korszerű, minden igényt kielégítő telep. Az idén megszületett 340 borjúval összesen már 1100 szarvasmarhát tartanak, amelyek harminc embernek adnak tisztességes munkát és megélhetést. Közben a legkorszerűbb eszközökkel és gépekkel megteremtették a hízómarhatartás gazdaságos működésének feltételeit. Prémium minőségű marhahúst akarnak előállítani, a fogyasztó asztaláig tartó termékpályával egyetemben. Tervezik a hizlalási kapacitásuk további bővítését, illetve egy termelői csoport létrehozását és feldolgozókapacitásuk növelését.

Fazekas Sándor mintaértékű fejlesztésnek nevezte a beruházásokat. Ez nemcsak a tulajdonosnak, hanem a környékbeli települések számára is fontos üzenettel bíró esemény. Csodálatos tájban, ugyanakkor egy hátrányos helyzetű térségben hozták létre, ahol nem könnyű az élet. A miniszter szerint mindennek ellenére az országnak ezen a részén is arra kell törekedni, hogy megtalálják a legversenyképesebb megoldásokat. A példa azt mutatja, hogy megéri beruházni a falvakban és ezáltal jövőképet mutatni, és ezt a kormány is támogatni tudja. A most átadott szarvasmarhatelep kiemelkedő beruházás a magyar mezőgazdaságban, mert ilyen és hasonló építményekkel lehet dolgozni és csak így van lehetőség a hagyományos termelési módok megújítására.

A miniszter szerint 2013-14-ben mintegy 10 ezer munkahely jött létre a magyar mezőgazdaságban, döntően az állattenyésztésben. Az ezt lehetővé tevő program folytatódik: a kormány mintegy 180 milliárd forint támogatást kíván munkahelyteremtésre fordítani. Ebben a kutatás-fejlesztés is szerepel. A felsőkelecsényi és már környékbeli (Felsőnyárád, Ragály) beruházások jól igazodnak a kormány agrárpolitikájához, s mutatják, hogy miként lehet versenyképesen új értéket teremteni. Az egész program igazodik a hazai szarvasmarhatartáshoz, ami 2014-ben a teljes mezőgazdasági kibocsátás 10 százalékát adta. Ez összesen 245 milliárd forint, amiből a tejtermelés 192 milliárd forinttal, a vágóállat-előállítás 53 milliárd forinttal részesedett. Ezekhez az értékekhez az állam piacokat keresett, s az agrártámogatásokat okszerűen igyekezett felhasználni. Az elmúlt öt év során a hazai szarvasmarha állomány 120 ezer darabbal nőtt, azaz évente több mint 20 ezerrel. Termelékenységben, versenyképességben felzárkozóban az EU-hoz-igaz, közben meg kell küzdenünk nehézségekkel, például a tejpiaci válsággal. Idejében felkészülünk az EU-tejkvóta eltörlésére, de nem láthattuk előre az orosz embargót, ami piacokat zár el tőlünk. Ezen a válságon állami támogatással és érdekeink markáns EU-beli képviseletével akar úrrá lenni a kormány.

A hosszantartó válság leküzdésének is a jele a Szuhamenti Agrár Kft. beruházása. A nehézségből lépésről lépésre, fokozatos fejlesztésekkel jön ki az ország, fogalmazott Fazekas Sándor. Az országban minden településnek kell ilyen perspektíva ahhoz, hogy bővülhessen a foglalkoztatás, és hogy az agrárpolitika támogatások célba érjenek. A felsőkelecsényi húsmarhatelep a rend, a korszerűség, az eredményes termelés és a biztató jövő képét mutatja.

 

Prémium terméket állítunk elő

Újlaki Csaba, a Szuhamenti Agrár Kft. ügyvezető igazgatója:-A beruházás teljes költsége 846 millió forint volt, amiből az agrártámogatások 400 millió forintot tettek ki. Most harminc családnak tudunk megfelelő munkát és megélhetést adni általa. A beruházás első lépéseként egy közel 2300 négyzetméteres taposóalmos istálló, egy 560 négyzetméteres fedett trágyatároló, egy 1000 négyzetmétere a fedett gabonatároló, egy silótér, egy közel 500 négyzetméteres fedett szálastakarmánytároló épült, illetve a szociális épület a dolgozók részére. A takarmánykészítéshez és a takarmánykiosztáshoz az Axiáltól vásároltuk az eszközöket.

A tenyésztésben az aberdeen angusra alapozott fajtaátalakító keresztezést hajtunk végre. Árutemelésre aberdeen és blonde d‘ aquitaine bikákat használunk, mert egyelőre vágóállatok előállításával foglalkozunk. A bikahizlaldánk egyébként Felsőnyárádon található, Ragályon a tehéntelep van. Felsőkelecsényben pedig az üszőtelepünk. A korábban kevert genetikájú állományra most az aberdeen angust visszük rá, mert prémium minőséget kívánunk előállítani. Németországból 25 fajtatiszta angus üszőt is vásároltunk.

Jelenleg 1100 nőivarú szarvasmarhát tartunk. Ebben benne van a tavalyi és az idei szaporulat is. Most 500 tehenünk van, de azt tervezzük, hogy belátható időn belül elérjük a 6-700-as létszámot. A jószágok májustól októberig legelőn vannak, a közbeeső időben istállózó állattartást valósítunk meg. Közel 700 hektár legelőnk van, ezen a tehenek és az üszők legelnek. A bikákat intenzív hízlalásra fogjuk. A takarmányt igyekszünk magunk megtermelni. Ebbe beletartozik a kukoricaszilázs, a cirokszilázs, a széna és a szalma, emellett készítünk még gabonaszenázst és fűszénát, vöröshere-és lucernaszénát; amit éppen elő tudunk állítani. A szenázst bálázzuk, majd csomagoljuk (szintén az Axiáltól vásároltunk gépet hozzá). A takarmányozásunk önköltségét alapvetően az időjárás alakulása befolyásolja.

Üszőt eddig nem értékesítettünk, mindet visszafogtuk tenyészállatnak. A bikákat másfél-kétéves kor között, intenzív hízlalás után adjuk el mediterrán piacokra, 680-750 kilogrammos elő testtömegben. Az értékesítési áruk kilogrammonként 550-600 forint volt.

2015. június 10.

 

szakmai_cikk_voros_angusok_felsokelecsenyben.pdf

 
 
https://www.traditionrolex.com/40